De Kipmulder staat op Landgoed Ten Vorsel.
Ten Vorsel ligt ten zuiden van Bladel in de gelijknamige gemeente.
Het landgoed is ongeveer 220 ha groot en wordt doorsneden door de vrij drukke Bredase Baan (de vroegere weg van Breda naar Maastricht).
Het landgoed bestaat globaal gezien uit drie delen. Het noordelijke deel ligt ten noorden van de Bredase Baan en bestaat uit weiland en boerderijen. Het midden van het landgoed bestaat uit (bolle) akkers, weilanden en de buurtschap Ten Vorsel. Het zuidelijke deel bestaat uit bossen en weilanden. Het landgoed bestaat uit 55 ha bos en ongeveer 160 ha verpachte landbouwgrond. De rest wordt gevormd door de erven van de boerderij en, twee groepsaccommodaties, overige gebouwen en wegen en paden.
Langs de oostkant van een groot deel van het landgoed stroomt de Aa of Goorloop . In het zuiden en westen grenst het landgoed aan het bosgebied "De Kroonvensche Heide", eigendom van de gemeente Bladel.
Landgoed Ten Vorsel ligt op de overgang van het beekdallandschap van de Aa of Goorloop naar de voormalige heidegronden zoals de Kroonvensche heide. Rond 1850 bestond het gebied grotendeels uit heide, met hier en daar een klein bosje. In het laaggelegen beekdal kwamen gagelstruwelen, hoogveen- en natte heidevegetaties voor. Dankzij de ontginning van het gebied eind 1800 veranderde het gebied in naaldbossen en landbouwgronden. De beken werden gekanaliseerd.
Zoals hiervoor beschreven is hadden er op Landgoed Ten Vorsel al tussen 1800 en 1850 ontginningen plaatsgevonden.
![]() Een klein deel (ca. 7 ha) van het landgoed bestaat uit loofbos: beuk, Amerikaanse eik, zomereik en berk. Ook komen er een aantal landschapselementen op het landgoed voor: lanen, singels en markante bomen. De meest imposante laan is de oude beukenlaan die vanaf de Bredase Baan naar de buurtschap Ten Vorsel leidt. Daarnaast kent het landgoed lanen met Amerikaanse eik en met zomereik. Deze lanen zijn veelal niet duidelijk herkenbaar in het landschap, hetzij vanwege de ligging in het bos, hetzij vanwege de vele ondergroei die is ontstaan.
Vanuit de Subsidieregeling Natuurbeheer krijgt Landgoed Ten Vorsel subsidie voor het beheer van de bossen. Sinds 2005 zijn de bossen gecertificeerd als FSC-bossen.
De ruilverkaveling eind jaren 60 heeft veel verandering gebracht op Ten Vorsel. Door samenvoeging van verder weg gelegen percelen en aankoop van enclaves werd het landgoed vergroot tot 205 ha. Twee boerderijen werden verplaatst naar de zuidoostkant van het landgoed aan het Troprijt (een zijweg van de Bredase Baan). De gebouwen en ondergrond daarvan werden eigendom van de pachters. De twee vrijgekomen boerderijen werden terug gekocht door de Maatschappij van Welstand en verbouwd tot groepsverblijven.
![]() De agrarische bedrijven zijn ongeveer 20 tot 30 ha groot. Vroeger waren het alle gemengde bedrijven. Nu gaat het hoofdzakelijk om melkveebedrijven met neventakken zoals aspergeteelt, akkerbouw (bieten en aardappels), recreatie en zorgverlening.
![]()
|